هورمون‌های غده تیروئید نقش حیاتی در رشد و نمو جنین دارند

مسئول دفتر ریزمغذی های پژوهشکده علوم غدد؛ ...
هورمون های غده تیروئید علاوه بر تنظیم سوخت و ساز بدن نقش حیاتی در رشد و نمو جنین به ویژه شکل گیری سیستم اعصاب مرکزی و فعالیت های ذهنی و هوشی کودکان دارند.

به گزارش خبرگزاری مهر، حسین دلشاد مسئول دفتر ریزمغذی های پژوهشکده علوم غدد درون ریز و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، ید را یکی از ریزمغذی های ضروری برای تولید هورمون های تیروئید ذکر کرد و افزود: جنین در دوران زندگی داخل رحمی خود برای تولید هورمون های تیروئید به ید نیاز دارد که این ماده از طریق جفت برای وی تأمین می شود.

وی با تاکید بر الزامی بودن کفایت ید دریافتی در زنان باردار برای تأمین نیاز جنین به مصرف همگانی نمک یددار از سال ۱۳۶۹ در کشور به منظور تأمین ید مورد نیاز افراد جامعه اشاره کرد و افزود: این راهبرد نمی تواند ید مورد نیاز روزانه را در گروه های آسیب پذیر از جمله زنان باردار و شیرده تأمین کند.

به گفته دلشاد، نتایج مطالعات انجام شده در سال ۱۳۹۴ در ۱۲ استان کشور نشان داد که به رغم دریافت ید کافی در جامعه، زنان باردار کشور دچار کمبود متوسط ید هستند. بنابراین وزارت بهداشت، مکمل یاری ید را برای تمام زنان باردار ایرانی با تجویز ۱۵۰ میکروگرم ید روزانه شروع کرد.

مسئول دفتر ریزمغذی های پژوهشکده علوم غدد درون ریز و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی خاطرنشان کرد: دو سال پس از شروع مکمل یاری ید، دومین پایش به منظور بررسی تأثیر مکمل یاری ید بر میزان ید دفعی ادرار زنان باردار در همان ۱۲ استان به عنوان شاخصی از میزان ید دریافتی صورت گرفت.

به گفته وی، در اولین پایش ملی میانه غلظت ید ادرار زنان باردار ۸۷ میکرو گرم در لیتر بود که در دومین پایش ملی میانه غلظت ید ادرار ۶/۱۸۸ میکرو گرم در لیتر یعنی به بیش از دو برابر و در حد تکافو رسیده بود.

این استاد دانشگاه با اشاره به نتایج بررسی های انجام شده و عدم کفایت مصرف همگانی نمک ید دار در تأمین نیاز زنان باردار و شیرده کشور تاکید کرد: تمام زنانی که قصد بارداری دارند از سه ماه قبل از بارداری و در حین بارداری و شیردهی مکمل ید را مصرف کنند.

به گفته وی، به منظور تکامل سیستم اعصاب مرکزی جنین و پیشگیری از افت ضریب هوشی ناشی از کمبود ید، حداقل سه ماه قبل از بارداری، در طول بارداری و شیردهی باید روزانه حداقل ۱۵۰ میکروگرم ید قرص های ید و فولیک تا سه ماهه اول بارداری و پس از آن کپسول های مولتی ویتامین حاوی ۱۵۰ میکروگرم ید تا پایان شیردهی استفاده شود.

منبع: اخبار پزشکی مهرنیوز