به گزارش خبرنگار ایمنا، ۱۳ فروردین در آئین ایرانیان، روز به طبیعت رفتن شناخته شده که سنتی نیکوست زیرا پژوهش ها و نتایج تحقیقات ثابت کرده که برای سالم ماندن و داشتن یک زندگی شاد بهتر است به دامان طبیعت برویم تا از اثرات مثبت آن بر روح و روان خود بهره مند شویم. اما مشکلی که در دنیا سال هاست حل شده اما در کشور ما همچنان بلای جان طبیعت شده رها کردن زباله ها در طبیعت است، هر کجا تفرجگاهی وجود داشته و پای انسان به آنجا باز شده با انبوهی از زباله ها مواجه شده است و این نه تنها در تفرجگاه ها بلکه در حاشیه جاده ها و پارکینگ ها ریختن انواع زباله مخصوصا مواد پلاستیکی و شیشه ای را شاهد هستیم.
اگر هر فرد یا مسافری که در جاده های استان تردد می کند یک تکه زباله در طبیعت رها کند بعد از چندسال محیط زیست ما مملو از زباله های انباشته شده می شود. بخش تلخ ماجرا آنجاست که بسیاری از زباله های تولید شده توسط گردشگران سر از دریا یا جنگل ها درمی آورند و تغییرات فراوانی را در چرخه محیط زیست ایجاد می کنند. کارشناسان می گویند زمانی ۱۰۴ گونه آبزی در دریای خزر می زیستند اما به واسطه ورود زباله و شیرابه های آن به دریا برخی از این گونه ها منقرض شده اند. از سوی دیگر جنگل های مازندران دارای قدمتی طولانی با گونه های کمیاب گیاهی و جانوری است؛ اما طی سالیان گذشته به دلیل دپوی زباله در این جنگل ها برخی گونه ها منقرض شده و تنها می توان در کتاب های تاریخ به جستجوی آنها نشست.
گفته می شود حیوانات وحشی مختلفی هم در شمال کشور در خطر انقراض هستند از طرفی در سال های اخیر که سفر به مناطق کویری و کمتر شناخته شده نیز مورد توجه طبیعت گردان و بالاخص جوانان قرار گرفته، دایره رهاسازی زباله و پلاستیک از مناطق خوش آب و هوا به دیگر نقاط این سرزمین نیز تسری یافته است حالا دیگر باید نگران پرتاب زباله در کویرها و صخره ها باشیم.
هر سال ۱۳ فروردین، هزاران مقاله، گزارش و توصیه در سایت و رسانه های مختلف در زمینه اثرات منفی رها کردن زباله در طبیعت منتشر می شود اما هنوز این مسئله واضح که همه می دانند نباید زباله در طبیعت بریزند حل نشده و روزبه روز شاهد گسترش مواد پلاستیکی و شیشه در طبیعت هستیم و با وجود رویکرد حفظ محیط زیست و پاکیزگی روز طبیعت هنوز نتوانسته ایم جلوی رها شدن زباله ها را در طبیعت حداقل در این روز بگیریم.
رضا شیخ پور، کارشناس منابع طبیعی و پژوهشگر محیط زیست با اشاره به اهمیت پاکیزگی محیط زیست، اظهار می کند: در همه ایام سال وقتی مردم به طبیعت و جنگل می روند، شاهد رهاسازی زباله ها در سرتاسر طبیعت و جنگل هستیم و این امر تنها در روز طبیعت اتفاق نمی افتد بلکه در طول ایام سال شاهد این اتفاق ناگوار هستیم چرا که هنوز متأسفانه فرهنگ عمومی کشور در حوزه حفاظت از طبیعت بسیار ضعیف است.
وی ادامه می دهد: بارها فعالان محیط زیست و رسانه ها به مردم هشدار دادند که رهاسازی زباله های پلاستیکی در طبیعت چه عواقب جبران ناپذیری دارد اما متأسفانه مردم کشور ما هنوز با مقوله حفاظت از محیط زیست بیگانه هستند و گویا طبیعت را از آن خود و آیندگان نمی دانند.
این کارشناس منابع طبیعی با تاکید بر اینکه باید احساس تعلق به محیط زیست و طبیعت در مردم ایجاد شود، اظهار می کند: این حس تعلق باید از دوران کودکی افراد نهادینه شود که یکی از نهادهای تأثیرگذار در این امر آموزش و پرورش است. آموزش و پرورش باید به این مقوله به نحو جدی بپردازد اما متأسفانه محیط زیست و حفاظت از طبیعت در آموزش و پرورش در آخرین اولویت های درسی قرار دارد.
شیخ پور تصریح می کند: فرهنگ سازی تنها در بعد نرم افزاری نیست و باید به بعد سخت افزاری آن هم توجه شود، وقتی در پارک های جنگلی کشور فاصله سطل های زباله از یکدیگر بسیار زیاد است، طبیعی است که افراد زباله خود را به حال خود رها کنند. باید از متولیان امر این سوال را پرسید، در مناطق طبیعت که شاهد بیشتر حضور گردشگر در آن هستند چرا حداقل زیرساخت های لازم برای جلوگیری از رهاسازی زباله ها در طبیعت همچون تعبیه سطل زباله، بعد از گذشت دهه ها هنوز فراهم نشده است؟
وی می افزاید: در بعد نرم افزاری فرهنگ سازی حفظ محیط زیست بیشترین سهم را نهاد آموزش و پرورش دارد و در بعد سخت افزاری وظیفه اصلی آن به عهده دولت است و باید دولت اقدامات لازم در این خصوص را انجام دهد. جنگل ها و طبیعت کشورمان از حجم زباله های پلاستیکی رها شده به مرحله انفجار رسیده است که این امر حاکی از آن است که کشور در حوزه حفظ محیط زیست و جلوگیری از افزایش زباله های رها شده پلاستیکی ناکارآمد بوده است.
لزوم توجه بیشتر سازمان های محیط زیستی به مشکلات حوزه طبیعتشیخ پور ادامه می دهد: اگر عملکرد مسئولان ما درست بود مردم حس تعلق به سرزمین و محیط زیست کشور خود داشتند و اینچنین زباله های پلاستیکی را در طبیعت و جنگل های کشور رها نمی کردند و متأسفانه تمام مشکلات محیط زیستی کشور بخاطر نبود حس تعلق است.
وی با اشاره به اقدام نمادین برخی از سازمان های مردم نهاد برای جمع آوری زباله ها در طبیعت، می گوید: این اقدام سازمان های مردم نهاد هر چند ارزشمند است ولی به شکل گسترده نیست، متأسفانه سازمان های مردم نهاد محیط زیست کشور به جای اینکه کنشگری در حوزه محیط زیست داشته باشند تبدیل به پروژه بگیران دولت شده اند.
این کنشگر محیط زیست می افزاید: بسیاری از سازمان های مردم نهاد محیط زیستی به جای اینکه اعتراض نسبت به پروژه های درگیر تخریب محیط زیست، عملا تبدیل به همکار با دستگاه های دولتی شده اند که فقط منتظر گرفتن پروژه از دستگاه ها هستند. از حدود کارایی سازمان های مردم نهاد محیط زیست کشور در سال های اخیر کاسته شده است.
شیخ پور با بیان اینکه طرح و برنامه موفقی از سوی محیط زیست یا منابع طبیعی کشور برای کاهش زباله های رها شده در طبیعت مطرح نشده است، اظهار می کند: وضعیت در مرکز دپوی زباله در جاده هراز فاجعه بار است و این فاجعه محیط زیستی به همین جا خاتمه نمی یابد و قرار است در پایین دست این مرکز سد آب هراز به بهره برداری برسد که این امر خطرات بسیاری برای آب سد دارد.
باور به نظارتی بودن سازمان محیط زیست مولود همه مشکلات محیط زیست استوی تصریح می کند: سازمان محیط زیست چنین باوری دارد که این سازمان، یک سازمان نظارتی است. در اصل سیزدهم قانون اساسی عنوان شده که وظایف قوه مجریه اجرای قانون اساسی است، و هیچ اشاره ای بر نظارت قانون اساسی در وظایف قوه مجریه نشده است. وظیفه نظارتی بر عهده قوه مقننه و قوه قضائیه است و نظارت اصلی هم بر عهده رسانه ها و سازمان های مردم نهاد است به همین خاطر وظیفه سازمان محیط زیست همچون سازمان جنگل ها صددرصد اجرایی است و قانون «حفاظت و بهسازی محیط زیست» کاملا وظایف اجرایی برای سازمان محیط زیست تعیین کرده است.
این کارشناس منابع طبیعی می گوید: تا زمانی که دیدگاه سازمان محیط زیست به وظایفش، توجه به ابعاد نظارتی باشد وضع محیط زیست کشور به همین اندازه بحرانی خواهد بود، یگان حفاظت محیط زیست با دارا بودن بیش از دو هزار محیط بان در کشور کاملا اجرایی است.
وی تصریح می کند: هیچ کجای دنیا جانداران و گیاهان جداگانه مدیریت نمی شوند در بیش از ۱۶۰ کشور دنیا این دو مقوله با هم مدیریت می شود ولی در کشور ما این دو مقوله جداگانه مدیریت می شود یعنی وظیفه حفاظت از پوشش گیاهی بر عهده سازمان جنگل ها و حفاظت از حیات وحش و سایر مقوله های محیط زیستی بر عهده سازمان محیط زیست است.
شیخ پور با اشاره به امضای نامه ای توسط ۱۱۰ استاد دانشگاه منابع طبیعی و محیط زیست کشور مبنی بر درخواست ادغام سازمان محیط زیست و سازمان جنگل های کشور در قالب یک وزارتخانه، گفت: در این نامه از سران سه قوا خواستار تشکیل وزارتخانه منابع طبیعی و محیط زیست شدیم، زیرا این جداافتادگی سازمان های متولی زیست بوم کشور به دور از نگاه اکوسیستمی است که جانداران و گیاهان جداگانه مدیریت شود.
بیشترین تخلفات حوزه محیط زیست در روز طبیعت اتفاق می افتدمحمدرضا محبوب فر، کارشناس و عضو انجمن مخاطرات محیطی و توسعه پایدار کشور با اشاره به وقوع سونامی سفرهای نوروزی در کشور، اظهار می کند: امسال بیش از دو سال قبل شاهد بیشترین تردد در استان های شمالی کشور در ایام نوروز بودیم که همه این موارد قطعا در تخریب محیط زیست کشور نقش به سزایی دارد و حتی پیش بینی می شود در روز طبیعت امسال بیش از سال های گذشته شاهد تخریب طبیعت و رهاسازی زباله باشیم.
وی ادامه می دهد: هر چند ۱۳ فروردین ماه به عنوان روز طبیعت شناخته می شود اما در این روز بیشترین تخلفات حوزه محیط زیست را شاهد هستیم، متأسفانه کارکرد و رویکرد نام گذاری این روز که همان حفظ طبیعت بوده به کلی فراموش شده است.
عضو انجمن مخاطرات محیطی و توسعه پایدار کشور تصریح می کند: دلیل رهاشدن زباله ها در طبیعت، عدم فرهنگ سازی برای حفظ و حراست از محیط زیست است در کنار آن متأسفانه روزبه روز شاهد استقبال مردم از ظروف یک بار مصرف و پاکت های پلاستیکی هستیم به همین خاطر طبیعی است که حجم زباله پلاستیکی تولیدی و رهاسازی آن در طبیعت روزبه روز افزایش یابد.
محبوب فر ادامه می دهد: متأسفانه هنوز نتوانستیم مردم را به این مرحله از اقناع برسانیم که حداقل در روز طبیعت به همراه خود ظروف یک بار مصرف و پلاستیکی نیاورند و این حساس سازی باید توسط رسانه ها صورت بگیرد اما متأسفانه از رسانه ملی مباحثی که مردم را تشویق به نیاوردن ظروف یک بار در روز طبیعت کنند، ندیدیم.
قانون گریزی در حوزه حفاظت از محیط زیستاین کارشناس و پژوهشگر حوزه سلامت و بحران های محیطی، اظهار می کند: قانون اساسی اعلام کرده است که هرگونه تخریب و آلودگی محیط زیست ممنوع است، یعنی مردم پایبند به قانون اساسی باشند و از طرفی سازمان حفاظت محیط زیست در استان ها باید این فرهنگ سازی را ایجاد کند که نه تنها در روز طبیعت زباله های پلاستیکی را در طبیعت رها نکنند بلکه اقدام به هیچ گونه تخریب و آلودگی محیط زیست در طول ایام سال هم نداشته باشند.
وی تاکید می کند: خلأ قانونی در قانون اساسی، نظام دادرسی مدنی، قانون مجازات اسلامی و برای حفظ و جلوگیری از تخریب و آلودگی محیط زیست در کشور وجود ندارد، بلکه مشکل در اجرای قوانین است، یعنی قانون گریزی از خود شهروندان تا ارگان دولتی در حوزه حفاظت محیط زیست وجود دارد، حتی قانونی داریم که اگر فردی طبیعت را تخریب یا آلوده کرد به عنوان مجرم شناخته می شود و نهادهایی همچون سازمان محیط زیست، قوه قضائیه و باید برخوردهای لازم را با وی انجام دهند.
عضو انجمن مخاطرات محیطی و توسعه پایدار کشور می گوید: حتی در قانون و اساسنامه سازمان محیط زیست کشور بارها اعلام شده است که تخلفات زیست محیطی به سامانه تلفنی ۱۵۰۴ گزارش داده شود، اما متأسفانه هم اکنون شاهد هستیم نه تخلفات گزارش می شود و نه گوش شنوایی برای گوش دادن به تخلفات وجود دارد.
محبوب فر می افزاید: توصیه می شود مردم به دلیل پیشگیری از کرونا در این روز از منزل خارج نشوند و اگر هم باز قصد رفتن به طبیعت در این روز را دارند به جای رفتن به طبیعت در پارک ها و بوستان های محلی حضور یابند که کمترین آسیب به طبیعت و محیط زیست کشور وارد شود.
مرتضی جمشیدیان، فرمانده یگان محیط زیست استان اصفهان در گفتگو با خبرنگار ایمنا، با اشاره به نقش این سازمان در حفظ طبیعت، اظهار می کند: معضل رها کردن زباله ها در طبیعت امروز به عنوان بحران زیست محیطی کشور تبدیل شده است و متأسفانه حجم زباله های تولیدی بالاخص زباله های پلاستیکی و ظروف یک بار مصرف رها شده در روز طبیعت در کشور بسیار بالا است.
وی با اشاره به مخاطرات زباله های پلاستیکی برای طبیعت و جانداران، می گوید: سیاست سازمان محیط زیست کشور و ادارت کل آن در استان ها برای کاهش زباله رها شده پلاستیکی در طبیعت، استفاده از ظرفیت آموزش های همگانی و مشارکت های مردمی است و خوشبختانه این سازمان توانسته در این دو مؤلفه اقدامات قابل قبولی انجام دهد.
فرمانده یگان محیط زیست استان اصفهان ادامه می دهد: اعتقاد داریم خود مردم باید عامل باشند و به همین خاطر این سازمان آموزش همگانی را محور پیشگیری و کاهش زباله های رها شده در طبیعت قرار داده است زیرا تا زمانی که مردم نسبت به مخاطرات زباله های رها شده در طبیعت آگاه نباشند نمی توان از آن ها انتظار داشت که زباله های خود را در طبیعت رها نکنند.
سازمان محیط زیست بعد نظارتی در حفظ محیط زیست و طبیعت داردجمشیدیان تصریح می کند: سازمان محیط زیست دستگاه اجرایی نیست و فقط وظیفه این سازمان نظارتی است زیرا این سازمان نه نیروی انسانی و نه اعتبار لازم برای ورود به حوزه اجرا را دارد، و اگر مردم در حوزه حفظ محیط زیست مشارکت و همکاری لازم را نداشته باشند، سازمان محیط زیست کشور از لحاظ نیروی انسانی توان برخورد با مجرمان حوزه طبیعت را ندارد.
وی اظهار می کند: مردم باید خود این وظیفه مهم را درک کنند که در طبیعت زباله به خصوص زباله های پلاستیکی رها نکنند و سازمان محیط زیست از لحاظ نیروی انسانی نمی تواند مانع رهاسازی زباله ها در طبیعت شود، تنها کاری که می تواند این سازمان در کاهش رهاسازی زباله های پلاستیکی انجام دهد، این است که به مردم توصیه، تذکر و اخطار دهد که زباله های پلاستیکی خود را در طبیعت رها نکنند.
این مقام مسئول می افزاید: برخورد قهری و قضائی نمی تواند اثربخش در کاهش زباله های رها شده در طبیعت باشد و تنها در کوتاه مدت نقش بازدارنده دارد و تا زمانی که این فرهنگ سازی در بین مردم صورت نگیرد که طبیعت را متعلق به خود بدانند، نمی توان از ارگان ها و نهادهایی همچون محیط زیست انتظار داشت که بتواند در این حوزه موفق عمل کنند.