طبعیت بهاری که در روز سیزده بدر حَوِّل حالَنا می‌شود

در نخستین روز از سال جدید، مردم ح و ل حال نا خواندیم و قدم در سال و قرن جدید گذاشتیم. اکنون که به نقطه پایانی رسیدیدم در روز سیزده فروردین برای شروع کار و حال تازه آماده می شویم.

از اسفند سال ۱۳۹۸ که خبر آمدن کرونا به گوش رسید، ایام نوروز شکل و بوی متفاوت به خود گرفت، نوروز و عید دیدنی و به خصوص سیزده فروردین کم رنگ و کم رنگ شد. دیگر در روز سیزده بدر کوه ها، دشت ها، بوستان ها و جنگل ها جمعیت زیادی به خود ندیدند.

امسال اما با فروکش کردن تب کرونا بار دیگر نوروز و مراسم هایش جان گرفته اند. مردم از همان روزهای نخستین آیین های مختلف را به جا آوردند و اکنون در مرحله آخر یعنی سیزده بدر قرار داریم که وظیفه اش بدرقه نوروز و تزریق شور و نشاط است، شاید از همین رو هم باشد که در بین مردم محبوب است و همه در ایام نوروز چشم به راه آن هستند.

سیزده بدر روز طبیعت است اما کافی است که روز چهاردهم فروردین سری به بوستان ها و یا فضای سبز اطراف شهرها و روستاها بزنید تا متوجه شوید که در سیزدهم فروردین چه واقعه ناگواری در طبیعت رخ داده است.

بی شک همه ما در این روز باید به فکر حفاظت از طبیعت و نگهداری از این امانت های الهی برای نسل های آینده باشیم. چرا که بهار دل انگیز گیاهان موجع به تلطیف هوا، تعادل دمای محیط، تصفیه هوا، حفاظت از خاک و تامین بخشی از مواد غذایی مورد نیاز انسان می شود. از این رو ذکر چند نکته خالی از لطف نیست.

با توجه به فصل گل دهی گیاهان، محل اسکان خود را در اماکنی انتخاب کنند که از پوشش گیاهی و جنگلی کمتری برخوردار باشد و از لگدمال کردن گیاهان و شکستن سرشاخه های درختان خودداری شود.

در صورت نیاز به آتش، حتی الامکان از ذغال آماده استفاده کنند و از شکستن هرگونه سرشاخه درختان جلوگیری به عمل آورند و خاکستر آتش را نیز با آب و خاک خاموش کنند، همچنین از روشن کردن آتش در کنار درختان خودداری کنند و بهترین کار هم همراه داشتن گاز پیک نیکی است.

 کیسه مخصوص جمع آوری زباله را همراه خود برده و در پایان روز زباله های تولیدی را به ایستگاه های مستقر تحویل دهند و زباله های خود را در سراب ها، رودخانه ها، کنار چشمه های آب، مناطق کوهستانی و دره ها رها نکنند.

 هموطنان، به جای شکار حیوانات و به جای چیدن گل ها و گیاهان، از آنها عکس بگیرند و سال ها از دیدن آن عکس لذت ببرند.

رهاسازی ماهی قرمز در طبیعت یکی از معضلات اصلی زیست محیطی در سیزدهمین روز نوروز است که چند دهه اخیر به اشتباه و غلط در باور ما رسوخ کرده است. طبق اظهارات متعدد کارشناسان ماهی قرمز به عنوان یک گونه مهاجم، موجب نابودی ماهیان بومی منطقه و اکوسیستم اطراف آن خواهد شد و همان طور که حمله ملخ کشتزارها را نابود خواهد کرد، آنان نیز نقش ملخ را در این اکوسیستم ها بازی خواهند کرد.

با رها کردن ماهیان قرمز و نیز انداختن سبزه های سفره هفت سین به رودخانه ها و دریاچه ها محیط آنها آلوده شده و این اقدام برای زیست آبزیان خطرناک است و همچنین رها کردن سبزه در طبیعت و ماهی قرمز در برکه ها، رودخانه ها و دریاها اکوسیستم طبیعت را به هم می زند.

هر چند در دو سال گذشته به خاطر همراه شدن کرونا با خوشی های مردم، دورهمی و گشت و گذار در ۱۳ فروردین یا حذف و یا محدود به حیاط خانه هایمان شد، اما اکنون شرایط قرار گرفته است نباید خودخواهانه و هر طور که دوست داریم با محیط زیست رفتار کنیم بلکه باید محیط زیست خود را بشناسیم و رفتار خود را متناسب با آن هماهنگ کنیم.

انتهای پیام

منبع: ایسنا