به گزارش خبرنگار ایمنا، دوره کودکی یکی از مهم ترین دوران زندگی است که در آینده افراد نقش بسزایی دارد؛ چراکه شخصیت انسان در کودکی شکل می گیرد. کودکان در این دوران مطالب را سریع تر، عمیق تر و آسان تر می آموزند و در زندگی روزمره به صورت ناخودآگاه آن ها را انجام می دهند؛ بنابراین نحوه آموزش به کودکان در شخصیت اجتماعی آن ها تأثیر زیادی دارد.
اهمیت آموزش مهارت اجتماعیطبق تحقیقاتی که توسط پژوهشگران انجام شد، آموزش مهارت های اجتماعی در مهدکودک و قبل از ورود به مدرسه بسیار پر اهمیت است. نتایج این تحقیق این بود که روابط اجتماعی می تواند استرس یا هورمون کورتیزول را کاهش دهد و در حل مسائل تمرکز بیشتری داشته باشند. همچنین آموزش مهارت های اجتماعی در پرورش خلاقیت در کودکان بسیار تأثیرگذار است.
آموختن مهارت اجتماعی در مهدکودک و دوران پیش دبستانی، باعث می شود کودکان راحت تر با دیگران روابط اجتماعی برقرار کنند. پرورش کودکان اجتماعی سبب می شود در دوران مدرسه با معلمان و دوستان خود بهتر رابطه برقرار کنند.
براساس تحقیقاتی که در سال ۲۰۱۵ منتشر شد، دوستی های دوران کودکی برای سلامت ذهن بچه ها مفید است. دوستی به بچه ها فرصتی برای تمرین مهارت های روابط اجتماعی پیشرفته، مانند حل مسئله و مناقشات می دهد.
ضرورت رفتن کودکان به مهدکودکمهدکودک دوره ویژه ای برای کودک است که معمولا اولین مقطع آموزشی او محسوب می شود. کودک در این دوره با مهارت های جدید آشنا می شود، تفریحات مختلف را تجربه می کند و پیش نیازهای دروس مدرسه را می آموزد. بیشتر کودکان رفتن به مهدکودک را از سن سه تا شش سالگی آغاز می کنند. هر چند مهدکودک دوره ای رسمی مانند مدرسه محسوب نمی شود، اما بیشتر والدین برای رشد و پیشرفت فرزندان شان، آن ها را به مهدکودک می فرستند.
با توجه به ضرورت و اهمیت آموزش دوران کودکی، بیشتر خانواده ها کودکان خود را به مهد کودک می فرستند. مهدکودک محلی است که در آن به کودکان نحوه برقراری ارتباط با دیگران و جامعه، اصول اولیه زندگی و تحصیلی را آموزش می دهند و برای کودکان، مزایای زیادی دارد که عبارتند از:
تقویت روابط اجتماعی
بهبود روابط اجتماعی در سن کودکی از اهمیت بسزایی برخوردار است؛ چراکه هر چه کودکان برقرار ارتباط با دیگران را بهتر بیاموزند در جامعه با مشکلات کم تری برخورد خواهند داشت. معمولا پس از خانواده، مهد کودک و پیش دبستانی اولین نهاد آموزشی است که کودکان در آن حضور می یابند و در آن می آموزند تا چگونه با دیگر هم سن وسالان و مربیان خود ارتباط برقرار کنند.
افزایش اعتماد به نفس
یادگیری مطالب و فعالیت در کارهای گروهی و کلاسی، باعث شده تا کودکان به خودباوری برسند و اعتماد به نفس شان افزایش یابد. کودکی که اعتماد به نفس دارد، می تواند با دیگران ارتباط مناسبی داشته باشد و خود را ارزشمند بشمارد. مربیان مهدکودک با شناسایی نقاط قوت کودکان و یادآوری آن ها به آنان، باعث می شوند تا اعتماد به نفس بچه ها بهبود یابد و از پس مشکلات شان برآیند.
کاهش ترس و اضطراب
ترس و استرس کودکان، یکی از نگرانی خانواده ها در زمان حضور کودکان در مدرسه شناخته می شود؛ چراکه اضطراب نه تنها در میزان یادگیری آن ها تأثیر دارد بلکه باعث می شود تا کودکان از نظر سلامت جسمانی نیز آسیب ببینند. تحقیقات نشان داده کودکانی که پیش از مدرسه، دوره مهدکودک را گذرانده اند، نسبت به کسانی که مدرسه اولین مکان آموزشی محسوب می شود، کم تر دچار ترس و استرس تحصیلی می شوند و با محیط مدرسه می توانند به خوبی ارتباط برقرار کنند.
یادگیری نظم و انضباط
یکی دیگر از فواید مهد کودک و پیش دبستانی برای کودکان، یادگیری نظم و انضباط است. کودکان در مهدکودک می آموزند تا چگونه وسایل خود را مرتب کنند و در جای خود قرار دهند؛ همین طور طرز صحیح نشستن، برخاستن، بلند شدن و صحبت کردن را نیز می آموزند.
فواید مهدکودک برای والدین شاغل چه مواردی است؟حضور و فعالیت کودکان در مهدکودک، باعث آرامش والدین شاغل می شود؛ چراکه در مهدکودک ها از آن ها به خوبی مراقبت می کنند. از طرفی کودکانی که دوره مهدکودک را می گذرانند، در خانه مشکلات کمتری ایجاد می کنند و همین طور به راحتی با محیط مدرسه و تحصیل کنار می آیند.
در مهدکودک ها برای افزایش دانش والدین در زمینه تربیت فرزند، کارگاه و جلسات مشاوره برگزار می کنند که در آن ها مسائل و مشکلات والدین شاغل با کودکان مطرح می شود. مهدکودک امکانی مهم برای خانواده های شاغل است، چراکه آن ها زمان کافی برای نگهداری و آموزش کودکان را ندارند و دوره مهدکودک می تواند این کمبود و خلأ را پر کند.
انتخاب مهدکودک مناسب برای کودکمهدکودک می تواند فواید بسیار زیادی برای کودکان داشته باشد؛ اما اگر سوال شما این است که مهدکودک قبل از مدرسه خوب است یا خیر، لازم است بدانید پاسخ این پرسش ارتباط بسیار زیادی با مهدکودکی که برای فرزندتان انتخاب می کنید، دارد. در جست وجوی مهدکودک، به نکات زیر برای انتخاب مهدکودک فرزندتان و طراحی مهدکودک توجه کنید.
- انجام ارزیابی در کلاس برای نظارت بر پیشرفت کودکان
- سطح تحصیلات و میزان تجربه مربیان
- میزان تغییر کارکنان مهدکودک
- جایی که مربیان در آن آموزش دیده اند
تفاوت مهدکودک، پیش دبستانی و مراقبت انفرادیمهدکودک ها اغلب برنامه ای منعطف تر از پیش دبستانی ها دارند که برای کودکان کم سن تر نیز مناسب اند. مهدکودک محلی سرگرم کننده است که فلسفه وجودی اش فراهم کردن امکان بازی، شادی و خواب کودک است؛ اما پیش دبستانی ها با هدف آموزش های ابتدایی که روی مراحل اصلی رشد کودک متمرکز است، خلاقیت و بازی های هم یارانه را تشویق می کنند.
هدف بیشتر پیش دبستانی ها آماده کردن کودکان برای سال های مدرسه است. آن ها این هدف را با آموزش مهارت های اجتماعی و تحصیلی دنبال می کنند. برخلاف مهدکودک، در پیش دبستانی، تمرکز روی آموزش های ابتدایی و تحصیلی است. این آموزش ها کودکان را برای آموزش های رسمی مدرسه آماده می کند و آن ها را در چند سال آغاز مدرسه جلو می اندازد. پیش دبستانی ها برنامه هایی ساختارمند و آموزشی رسمی تر دارند و در کنار آن تااندازه ای تعاملات اجتماعی را فراهم می کنند.
در پیش دبستانی های معتبر، معمولا مربیانی با تحصیلات مرتبط به حوزه آموزش ابتدایی حضور دارند که مهدکودک ها معمولا فاقد این سطح از تخصص هستند. مهدکودک ها ممکن است برنامه های خاصی برای نگهداری کودکان خارج از ساعت اصلی داشته باشند و در تابستان فعال هستند؛ البته ممکن است برخی از پیش دبستانی ها نیز این خدمات را ارائه بدهند.
در ایران مهدکودک ها کودکان کم سن وسال تر را پذیرش می کنند و پیش دبستانی ها برای کودکان بین ۵ یا ۶ ساله هستند؛ البته، گاهی کودکان کم سن وسال تری که نشانه هایی از علاقه به یادگیری و ارتباط با دیگران را نشان می دهند هم برای حضور در پیش دبستانی آمادگی دارند. هرچند برای این کودکان در ایران، امکان حضور در پیش دبستانی فراهم نیست، می توان برای آن ها به دنبال مهدکودک هایی بود که بیشتر با اهداف پیش دبستانی هم سو هستند. در برخی کشورها، مانند کانادا، کودکان ۲ ۵ تا ۵ ساله می توانند در پیش دبستانی ها ثبت نام کنند. پیش دبستانی برای کودکانی که هنوز به مقدار زیادی توجه انفرادی نیاز دارند یا برای آن دسته از کودکان که نیازهای خاص یا اضطراری جدایی شدید دارند، مناسب نیست.
در مراقبت های تک به تک، مانند آنچه پرستار بچه فراهم می کند، توجه شخصی بیشتری معطوف به کودک است و مانند پیش دبستانی و مهدکودک، مسئله نسبت تعداد کودک به مربی مطرح نیست.
در نهایت، مهدکودک یا پیش دبستانی ممکن است برای همه کودکان انتخاب مناسبی نباشد اما برای بسیاری انتخابی عالی است. به یاد داشته باشید که شرکت نکردن در کلاس های پیش دبستانی می تواند فرزند شما را در سال های اولیه تحصیل با افت یادگیری مواجه کند و ظرفیت های بالقوه او را خاموش نگه دارد، در ارتباطات اجتماعی او اخلال ایجاد کند و بر اضطراب او برای ورد به مدرسه دامن بزند؛ برای همین، متخصصان آموزش وپرورش کشور تأکید می کنند که همه کودکان، پیش از ورود به کلاس اول، آموزش های پیش دبستانی را گذرانده باشند.