سمنان صاحب طرح تفصیلی می شود؟

ایمنا بررسی می‌کند؛ ...

به گزارش خبرنگار ایمنا، طرح های تفصیلی شهری مهم ترین ابزار ساماندهی نظام مند کالبدی شهرها، محسوب می شود و در حقیقت بستری برای تنظیم برنامه های مفصل و انجام اقدامات جزئی در مناطق و محلات شهری و طراحی آن ها است که هدف نهایی تهیه این طرح ها، عملیاتی کردن اهداف طرح جامع شهر برای بهتر کردن و ارتقای کیفیت محیط، رفع کمبودها، ساماندهی محلات و افزایش توان نظارتی سازوکار مدیریت شهری است.

در طرح تفصیلی، خدمات و فضاهای شهری با مشخص کردن جزئیات قابل اجرا تعیین می شود. با استفاده از این طرح ها می توان برنامه های مشخص بخش عمومی را تعیین کرد و این برنامه ها را کم کم و برحسب اولویت در برنامه ریزی اجرایی سالیانه شهرداری منعکس کرد.

این طرح بر اساس معیارها و ضوابط کلی طرح جامع شهری و نحوه استفاده از زمین های شهری در سطح محلات مختلف شهر، موقعیت و مساحت دقیق زمین برای هر یک از آن ها وضع دقیق و تفصیلی شبکه عبور و مرور، میزان تراکم جمعیت و تراکم ساختمانی در واحدهای شهری، اولویت های مربوط به مناطق و بهسازی، نوسازی، توسعه و رفع مشکلات شهری و موقعیت تمام عوامل مختلف شهری در آن تعیین و نقشه ها و مشخصات مربوط به مالکیت، بر اساس مدارک ثبتی تهیه و تنظیم می شود.

در طرح تفصیلی، خدمات و فضاهای شهری با مشخص کردن جزئیات قابل اجرا تعیین می شود. با استفاده از این طرح ها برنامه های مشخص کردن جزئیات قابل اجرا تعیین می شود. با استفاده از این طرح ها می توان برنامه های مشخص بخش عمومی را تعیین کرد و این برنامه ها را کم کم و برحسب اولویت، در برنامه ریزی اجرایی سالیانه شهرداری منعکس کرد. طرح تفصیلی باید تداوم داشته باشد.

طرح تفصیلی طرحی جدا از طرح جامع شهری نیست و در واقع بخشی از آن محسوب می شود، اما محتوای طرح تفصیلی با طرح جامع، در جزئیات تفاوت دارد. آنچه در طرح جامع به طور کلی آمده، در طرح محتوای طرح تفصیلی با توجه به تعریفی که در قانون تغییر نام وزارت آبادانی و مسکن شده، به طور جزئی مشخص می شود.

در حالی که امروزه بسیاری از کلان شهرها و شهرهای کشور ما دارای طرح های جامع و تفصیلی هستند، اما شهر سمنان هنوز از وجود این طرح ها بی بهره مانده است.

رونمایی از طرح تفصیلی سمنان تا پایان سال جاری

مجید نظری، رئیس کمیسیون عمران و شهرسازی شورای اسلامی شهر سمنان می گوید: اسنادی که برای مطالعات یک شهر در دستور کار قرار می گیرد و به عنوان سند بالادستی و سطح اول تلقی می شود، طرح جامع شهری است؛ پس از آن که طرح جامع یک شهر تهیه و تصویب می شود، طرح سطح دوم و مطالعاتی شهر که طرح تفصیلی است، باید تهیه شود و به تصویب برسد.

وی می افزاید: مهمترین مواردی که در طرح جامع شهر به آن پرداخته می شود، بحث محدوده و حریم شهرها است که به تبع میزان جمعیت شهرها و وسعت آن و سرانه کاربری های مختلف قابل تغییر است و طبق قانون برای ادوار ۱۰ ساله از تاریخ تصویب قابلیت بازنگری دارد که جهت تصویب، اعتبار ۱۰ ساله به خود می گیرد و برای دوره های بعد باید طرح مطالعاتی آن مجدد انجام شود، لذا خط محدوده و حریم یکی از مهم ترین آیتم هایی است که در طرح جامع باید مورد توجه و دقت قرار بگیرد.

رئیس کمیسیون عمران و شهرسازی شورای اسلامی شهر سمنان تصریح می کند: با توجه به اینکه بازه زمانی بازنگری این طرح ۱۰ ساله است، در بسیاری از موارد اتفاق می افتد که قانون گذار شرایطی را ایجاد می کند که بخشی از محدوده شهری توسعه پیدا کند یا به عبارتی اراضی داخل حریم به محدوده ملحق شود.

وی خاطرنشان می کند: یکی از جایگاه های قانونی که جهت بازنگری اتفاق می افتد، بحث شورای برنامه ریزی است و به تبع آن نظرات شورای برنامه ریزی به شورای عالی شهرسازی ارجاع می شود که صحه نهایی توسط وزارتخانه داده شود.

نظری تصریح می کند: هنگامی که طرح تفصیلی پس از طرح جامع شهر به تصویب می رسد، اصول آن بر مبنای طرح مصوب جامع است، یعنی در بررسی طرح تفصیلی، خط محدوده و حریم ها تغییری پیدا نمی کند و همان مواردی که در طرح جامع شهر مصوب شده است، در طرح تفصیلی به واسطه پلاک های شهری، شبکه معابر شهری و خدماتی که می تواند در ابعاد محله ای داده شود، مورد بازنگری دقیق قرار می گیرد، زیرا قسمت هایی از شهر ممکن است ظرفیت نوسازی و بهسازی داشته باشد یا خدمات خاصی را بتوان در یک محله تعریف کرد که به عنوان پروژه های محرک توسعه برای محله های شهر تلقی شود.

وی می افزاید: با توجه به اینکه طرح جامع شهر سمنان سال ۱۳۹۴ به تصویب رسیده بود و از سال ۱۳۹۵ روند فعالیت مشاور طرح تفصیلی در دستور کار مدیریت شهری قرار گرفت، بنا به دلایل مختلف طرح تفصیلی شهر سمنان هنوز تهیه و تصویب نشده است تا اینکه در سال گذشته با تغییر شورای دوره پنجم شهر و دلایلی که شهرداری به صحن شورا مبنی بر دلایل تأخیر در تصویب طرح تفصیلی ارسال کرد، با مشاور قبلی طرح خاتمه قرارداد صورت گرفت و نسبت به معرفی مشاور جدید اقدام شد که مشاور جدید از اوایل سال ۱۴۰۱ کار خود را آغاز کرده است تا طرح تفصیلی شهر سمنان بتواند تا پایان سال جاری روند تصویب را طی کند.

رئیس کمیسیون عمران و شهرسازی شورای اسلامی شهر سمنان ادامه می دهد: طرح تفصیلی جدا از طرح جامع شهر نیست و اساس آن، همان طرح جامع شهری است، اما با ریزبینی و دقت بسیار بیشتری به واسطه بررسی کاربری های اراضی، شبکه های ارتباطی، مساحت پلاک ها و سرانه ها مبنای کار تهیه طرح قرار می گیرد.

وی در خصوص وضعیت تملک املاکی که در مسیر اجرای طرح های شهرداری قرار دارد، می گوید: طبق قانون بخشی از طرح های تعریض معابر به عنوان اولویت مدیریت شهری تلقی می شود که آن نیز در بودجه مصوب هر سال پیش بینی می شود، اما ممکن است مشاوری که طرح تفصیلی را به واسطه طرح جامع ابلاغی مطالعه می کند، متوجه این موضوع شود که بسیاری از کوچه ها و معابر نیاز به تعریض داشته باشند، لذا در این موارد به استناد قوانین شهرداری، مالک هنگام تخریب و نوسازی باید بر اصلاحی را رعایت کند.

نظری می افزاید: به واسطه همین شرایط با تعرفه هایی که توسط شورای اسلامی شهر تصویب می شود و بنا به پیشنهادهای شهرداری، می توان بعضی از مشوق هایی را برای املاکی که در مسیر این طرح ها واقع شده است. در نظر گرفت، البته برای آن دسته از املاکی که در مسیر طرح های تعریض اجباری قرار دارند، شهرداری موظف است طبق قانون عرصه و اعیان پلاک ها را توسط کارشناسان رسمی مشخص کند و طی توافقنامه ای بین شهرداری و مالک که به تأیید شورای اسلامی شهر نیز می رسد، آن توافقنامه را عملیاتی کنند.

طرح تفصیلی توسعه زیرساخت های شهری سمنان را رقم می زند

سیدعلی مرتضی نژاد، شهردار سمنان اظهار می کند: تلاش مدیریت شهری بر آن است تا با برگزاری منظم و مستمر نشست های کارگروه، گام های اساسی برای تأیید و تصویب نهایی طرح تفصیلی برداشته شود.

وی خاطرنشان می کند: با مصوب شدن این طرح، زمینه های تحول و شکوفایی سمنان مهیا می شود و شهروندان شاهد مشکلات کمتری در این بخش خواهند بود.

شهردار سمنان با تاکید بر توجه به تمام کاربری های مورد نیاز در بخش های خدماتی، مسکونی، تجاری، آموزشی، ورزشی، فرهنگی، مذهبی و فضای سبز، رعایت سرانه ها در تهیه طرح تفصیلی و برنامه ریزی متناسب با شرایط روز شهر و جامعه، می افزاید: تصویب این طرح، گام بلندی به سوی افزایش اعتبارات شهرداری و به دنبال آن توسعه زیرساخت های شهری است.

وی ادامه می دهد: نشست های کارگروه تخصصی طرح تفصیلی تا دستیابی به طرحی منسجم، با استفاده از خرد جمعی و هم افزایی کارشناسان حوزه های مرتبط در شهرداری، ادامه دارد.

منبع: ایمنا