به گزارش ایمنا، طبق اعلام سازمان تأمین اجتماعی نیمی از جمعیت ۸۰ میلیونی کشور را زنان تشکیل می دهند و از این تعداد بر اساس آخرین سرشماری در سال ۹۵ حدود ۲۰ میلیون زن خانه دار در کشور داریم و یکی از مهمترین نیازهای آنها به ویژه در دوران پیری و سالمندی و زمانی که قادر به کار کردن نباشند این است که زندگی آنها از نظر مالی تأمین شود و کمتر دغدغه اقتصادی داشته باشند.
متأسفانه برخی از زنان خانه دار، زمانی که به سن میانسالی و پیری می رسند درآمدی برای گذران زندگی خود ندارند و از نظر مالی به اطرافیان خود وابسته هستند. به منظور رفع دغدغه خاطر زنان بیمه زنان خانه دار از سالیان دور مطرح شد و همه برنامه ریزان، پژوهشگران و صاحبنظران کشور بر اهمیت آن تاکید کرده اند.
آذر سال ۱۳۸۷ هیئت مدیره سازمان تأمین اجتماعی مصوبه ای را صادر کرد و براساس آن، زنان خانه دار مشمول بیمه صاحبان حرف و مشاغل آزاد شدند و این گروه از زنان نیز توانستند خود را بیمه و از امکانات آن برخوردار شوند.
زنان خانه دار از کمک دو درصدی دولت برای حق بیمه پرداختی برخوردار هستند. این نوع بیمه بر اساس بیمه غیر اجباری تعریف شده است. اگر زنی شاغل باشد، نمی تواند از این نوع بیمه استفاده کند. برخورداری از این حمایت ها نیازمند تأهل و سابقه بیمه پردازی نیست. بانوان مجرد نیز می توانند برای این نوع بیمه اقدام کنند. در صورت احراز شرایط، مستمری آنها به فرزندانشان نیز تعلق می گیرد.
زنان خانه دار در حد فاصل سنی ۱۸ تا ۵۰ سال می توانند به شعب سازمان تأمین اجتماعی مراجعه و تقاضای بیمه کنند. ضمنا چنانچه متقاضیان در تاریخ ارائه تقاضا بالاتر از این سقف سنی سن داشته باشند در صورتی که معادل مازاد سنی دارای سابقه پرداخت حق بیمه باشند تقاضای بیمه آنان در صورت احراز سایر شرایط مقرر قابل پذیرش خواهد بود.
به عنوان مثال اگر سن زنی در زمان تقاضا ۵۲ سال و سه ماه باشد، در صورتی می تواند از بیمه زنان خانه دار استفاده کند که دو سال و سه ماه سابقه پرداخت حق بیمه نزد سازمان تأمین اجتماعی داشته باشد.
از دیگر ویژگی های بیمه زنان خانه دار؛ امکان انتخاب نرخ پرداخت حق بیمه و دستمزد مبنای پرداخت حق بیمه است. متقاضیانی که کمتر از پنج سال دارای سابقه پرداخت حق بیمه هستند می توانند دستمزد مبنای پرداخت حق بیمه خود را بین حداقل دستمزد مصوب شورای عالی کار تا حداکثر دستمزد مصوب انتخاب کنند.
نرخ حق بیمه و حمایت های بیمه ای در این نوع بیمه، همانند ضوابط بیمه صاحبان حرف و مشاغل آزاد است. سازمان تأمین اجتماعی سه سطح از تعهدات بیمه ای را برای زنان خانه دار درنظر گرفته است، نوع اول با نرخ پرداخت حق بیمه ۱۴ درصد است و تنها شامل بازنشستگی و فوت بعد از بازنشستگی می شود. نوع دوم نرخ پرداخت حق بیمه ۱۶ درصد است و شامل بازنشستگی و فوت قبل و بعد از بازنشستگی می باشد و نوع سوم با نرخ پرداخت حق بیمه ۲۰ شامل تعهدات بازنشستگی، فوت و از کار افتادگی می شود و دو درصد از نرخ های مورد اشاره در تعهد دولت است.
در صورتی که فرد متقاضی بخواهد از مزایای درمانی این بیمه نیز استفاده کند باید به ازای هر نفر ماهیانه حق سرانه درمان که همه ساله به تصویب هیئت وزیران می رسد برای خود و افراد تحت تکفل پرداخت کند؛ اما از آنجایی که زنان خانه دار اغلب تحت تکفل همسران خود بوده و از نظر درمانی نیز تحت پوشش همسر خود هستند، ملزم به پرداخت حق سرانه درمان نخواهد بود.
در سال جدید بانوان کشور که فاقد پوشش بیمه ای بوده و مزدبگیر نیستند می توانند خود را بیمه کنند و از حمایت های تعریف شده برخوردار شوند. حتی زنانی که چندین سال سوابق بیمه ای دارند و در حال حاضر در جایی اشتغال به کار ندارند می توانند با انتخاب این نوع بیمه سوابق خود را تکمیل کنند و ضمن دریافت خدمات درمانی در آینده بازنشسته شوند و مستمری داشته باشند.
متقاضیان نیازی به مراجعه به شعب تأمین اجتماعی ندارند. کافی است به سامانه غیرحضوری این سازمان به نشانی es.tamin.ir مراجعه کنند. در این سامانه شرایط متقاضی از نظر سن، سابقه حق بیمه بررسی و در نهایت قرارداد هم منعقد می شود.
منبع: ایسنا