وقتی به کسی حسودیمان می‌شود، چه کار بکنیم؟

همه ما حسادت و حسودی را می‌شناسیم، اما چه می‌توان کرد تا بر حسادت غلبه کنیم و از آن نیرویی برای رشد و توسعه توانمندی هایمان بسازیم.

وقتی حسودی می‌کنید، احساسی آزاردهنده شما را احاطه می‌کند و باعث ایجاد ناراحتی یا حتی طرد فرد مورد حسادت می‌شود. با این حال، می‌توانید یاد بگیرید که بر حسادت خود غلبه کنید و آن را به چیزی مثبت‌تر برای خود تبدیل کنید.

حسادت احساسی است که بیانگر تمایل ما به شبیه شدن به شخص دیگری یا داشتن چیزی است که آن‌ها در اختیار دارند. حسادت اغلب از طریق احساس طرد شدن، سرزنش و انتقاد نسبت به شخصی که به او حسادت می‌کنیم، بیان می‌شود.

می‌توان گفت وقتی به فردی حسودی می‌کنید، نسبت به فرد یا موقعیت او احساس منفی پیدا می‌کنید. این در حالی است که در واقعیت، احساس عمیقی که موجب حسادت شما می‌شود، جذب چیزی شده است که طرف مقابل دارد و شما ندارید.

چرا حسودی می‌کنیم؟

حسودی شما را در موقعیتی قرار می‌دهد که نسبت به خودتان احساس تحقیر کنید. در واقع، حسادت شامل داشتن پنداره‌ای ناکافی راجع به خود است.

وقتی عزت نفس شما پایین است، احساس می‌کنید نمی‌توانید به چیزی که می‌خواهید برسید و از آنچه هستید نیز احساس رضایت نمی‌کنید. در عین حال، نمی‌توانید خودتان را تغییر دهید تا به چیزی که می‌خواهید تبدیل شوید.

به همین دلیل، وقتی با افرادی روبرو می‌شوید که چیز‌هایی دارند که شما خواهان آن هستید، اما امکان داشتن آن را ندارید و هیچ امکانی برای رسیدن به آن را برای خود نمی‌بینید، چنین احساسادتی در درون شما ایجاد می‌شود. این‌ها احساس خشم، ناامیدی و نارضایتی هستند که نسبت به خود احساس می‌کنید. با این حال، آن‌ها خود را به شکل طرد، انتقاد و سرزنش نسبت به شخصی که به او حسادت می‌کنید نشان می‌دهند.

یک زبانزد مشهور می‌گوید: "حسادت، هنرِ شمردن نعمت‌های دیگران است به جای نعمت‌های خود. "

در سال ۲۰۱۷، تحقیقات آلبرو آکوستا، استاد روانشناسی در دانشگاه گرانادا، نشان داد که وقتی حسودی می‌کنیم در واقع "ما آرزوی چیزی را داریم که شخص دیگری دارد و معتقدیم که عادلانه نیست که آن شخص آن را داشته باشد و ما نداشته باشیم. "

وی افزود: ماهیت وسواس گونه و خودویرانگر حسادت می‌تواند باعث شود که حسود بسیار رنج بکشد و «به خوبی‌ها یا خصوصیات فردی مهم یا داشته‌ها و وضعیت خوب خود پی نبرد».

از حسادت چه چیزی می‌توان آموخت؟

برای اینکه از حسادت درس بگیرید، باید بدانید چطور آن را شناسایی دهید. باید بتوانید نارضایتی را که از خود احساس می‌کنید، تایید و تصدیق کنید و بپذیرید. سپس می‌توانید بفهمید که چه چیزی باید تغییر کند. به این ترتیب شما می‌توانید احساس رضایت از دست رفته‌تان را جستجو کنید و بفهمید که چه چیزی شما را خرسند و راضی می‌کند، و اینگونه توانایی‌های پنهان خود را کشف کنید.

شما باید سعی کنید حسودی کردن نسبت به دیگران را به تحسین دیگران تبدیل کنید. این تغییر احساس به شما امکان می‌دهد از دیگران بیاموزید، و با مشاهده نگرش مثبت و شجاعانه دیگران نسبت به زندگی بفهمبد که آن‌ها چگونه به اینجا رسیده اند.

تحسین، پادزهر حسادت است

تحسین دیگران به این معنی است که از مقایسه منفی خود با آن‌ها دست بردارید. در عوض، فضیلت ها، استعداد‌ها یا توانایی‌های آن‌ها را تشخیص دهید.

به قول آلبر کامو فیلسوف فرانسوی: "در انسان چیز‌های قابل تحسین بیشتر است تا چیز‌های تحقیر. "

تحسین دیگران به شما این امکان را می‌دهد که نسبت به خودتان احساس خوبی داشته باشید و از منظر خودسازی و توسعه توانمندی‌های شخصی با خود رفتار کنید، تا به جایگاه افرادی برسید که قبلا به آن‌ها حسادت می‌کردید. علاوه بر این، شما تمام مهارت‌ها و توانایی‌های لازم برای بهبود خود و یادگیری را در خود خواهید شناخت.

شاد شدن از موفقیت دیگران

در روانشناسی بودایی، یکی از پادزهر‌های مبارزه با حسادت، شادی کردن در موفقیت دیگران است. بنابراین، به جای احساس ناامیدی و عصبانیت، یادگرفتن اینکه چگونه واقعاً برای موفقیت دیگران شاد و خوشحال باشید، سطح بالاتری از شادی را برای شما به ارمغان می‌آورد.

در بودیسم، مفهوم عشق، آرزوی خوشبختی و ایجاد شادی برای همه موجودات است. در واقع، آخرین تحقیقات علمی نشان می‌دهد که مراقبه عشق، سطح شادی شما را افزایش می‌دهد.

استاد رینچن، دالایی لامای ششم، برخی از فواید مراقبه عاشقانه را چنین فهرست می‌کند و مدعی است که:

- رضایت از زندگی را افزایش می‌دهد.

- انتقاد از خود را کاهش می‌دهد.

- ارتباط اجتماعی را تشویق می‌کند.

- توجه به نیاز‌های دیگران را در خود پرورش می‌دهد.

- احساسات مثبت را افزایش می‌دهد.

طرح‌ریزی زندگی خود

تحسین می‌تواند به معنای طرح‌ریزی برای زندگی خود از طریق دیگران باشد. این نگرشی است که به شما اجازه می‌دهد بیشتر از آنچه به تنهایی قادر به انجام آن هستید، رویاپردازی کنید.

به این دلیل که مشاهده و شناخت دستاورد‌های دیگران می‌تواند انگیزه شخصی شما را برای پیشرفت بیشتر، بهبود خود و ادامه رشد افزایش دهد.

طرح ریزی برای زندگی شما ضروری است. برای تحقق این امر، باید به دنبال مدل و الگو باشید یعنی افرادی که آن‌ها را تحسین کنید و قبلاً موفق شده اند به رویا‌ها و خواسته‌های خود برسند. به این ترتیب، می‌توانید برای شروع کار از آن‌ها الگوبرداری کنید و نسخه مطلوب خود را بسازید.

با تحسین، به تعادلی هماهنگ با دیگران دست می‌یابید. زیرا با تحسین شما دستاورد‌ها و فضایل آن‌ها را می‌پذیرید و می‌شناسید و علاقه نشان می‌دهید که از آن‌ها و با آن‌ها بیاموزید.

کنفوسیوس می‌گوید: «هیچ چیز بیش از این در انسانی نجیب شایسته تحسین نیست که بتواند فضایل دیگران را بپذیرد و آن‌ها را الگو قرار دهد.»

ایجاد تغییرات

بدون شک، برای اینکه بتوانید دیگری را تحسین کنید، باید با خودتان صادق و راحت باشید و توانایی و نگرش خود را به یادگیری بشناسید. شما باید احساس کنید فردی هستید که قادر به طرح ریزی و رویاپردازی و رسیدن به جایی است که می‌خواهید برسید. به این فکر کنید، فردی را که تحسینش می‌کنید در زندگی خود به کجا رسیده است. سپس، شما می‌توانید از الگوی آن‌ها پیروی کنید و به آنچه می‌خواهید برسید یا تبدیل شوید.

به طور خلاصه، اگر خودتان را دوست ندارید و می‌خواهید تغییر کنید و از افرادی که تحسین می‌کنید الهام بگیرید، ابتدا باید امکانات خود را برای تغییر بشناسید. سپس، می‌توانید تغییری را که می‌خواهید در خودتان ایجاد کنید.

منبع: سواد زندگی

 

برچسب ها: حسودی ، روانشناسی
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۱
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
حمید
۱۰:۱۳ ۱۵ بهمن ۱۴۰۱
خیلی آموزنده بود
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۵۸ ۱۴ بهمن ۱۴۰۱
بعضی مواقع خود طرف باعث میشه که آدم حسادت کنه.وقتی یه جوری خودنمایی میکند که طرف مقابل خورد و ترور شخصیتی میشه ...وقتی که یک انسان واقعی در مورد داشتهای خود در مقابل طرف خود احساس غرور نکنه .کمتر کسی حسادت میکنه
Iran (Islamic Republic of)
حمید
۱۷:۳۹ ۱۵ بهمن ۱۴۰۱
دوست عزیز
یه اصل در روانشناسی هست که میگه هر کس هر طور دوست داره آراده فکر کنه، در واقع ما با عمل آنها مواجه هستیم نه با فکر اونها.
پس در این صورت هم باز قضیه همین میشه توضیح داده شده
تازه اینجوری اگه باشه به ضرر خودش کار کرده
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۱۵ ۱۴ بهمن ۱۴۰۱
و من شر حاسد اذا حسد
Iran (Islamic Republic of)
مریم
۱۵:۱۳ ۱۴ بهمن ۱۴۰۱
اصلا تیتر شما درست نیست کسی که حسودی میکنه کاری برای افزایش توانمدیهاش نمیکنه آدم صادقی نیست کسی که آنچه دیگران دارن رو دید باید غبطه بخوره وبگه آنچه به آنها دادی خدا جون خیرش رو ببینند به ماها هم بهترینهاش رو بده هر جور ما رو دوست داری وآنچه دادی از سر حکمتت شکر و آنچه ندادی شکر
Iran (Islamic Republic of)
مریم
۱۵:۱۰ ۱۴ بهمن ۱۴۰۱
ادمی که خدا ترس هست هیچوقت به هیچ کس حسودی نمیکنه باید به همه داده های خدا شکر کرد وهمه نداده هاش شکرکرد اگر قانع ورضا به رضای خدا ومقدرات و آنچه براثر لطف و آزمایشش داده ونداده باشیم حسادت نمیکنم از قدیم گفتن حسود هرگز نیاسود آدمهای حسود اصولا مریض ودروغگو هم هستن وچاپلوس هستن اصلا صداقت ندارن هم به خودشون صدمه میزنند هم به دیگران وقتی دیدیم چیزی دیگران دارن ما نداریم تفکر کنید حتما حکت خدا این بوده کسی که به خدا توکل کنه وهر چیز رو براساس رضایت او بپذیره هیچوقت حسودی نمیکنه وحسادت هر چه تا الان دیدیم ژنتیکی از پدر ومادر به ارث بردن هر چه پدر ومادر باشن بچه هاشون همینطورن
فقط بگید حسبی الله وکفی باالله وکیلا
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۲۰ ۱۴ بهمن ۱۴۰۱
خیلی از زندگیها بخاطر حسودی دیگران با مشکل مواجه شده
کسی که بازحمت خود به جایی رسیده بخاطر حسودی دیگری و با تهمت فرد حسود به فرد موفق موجب هدر رفتن زحمت فرد موفق شده و این حق الناس است.
متاسفانه در سالهای اخیر حسادت خیلی زیاد شده بجای اینکه حسودها به کار وتلاش بپردازند به حسادت و انگ زدن مشغول شدند.
خدا عاقبتمون رو ختم بخیر کند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۱۹ ۱۴ بهمن ۱۴۰۱
حسود بد هست وحسود خوب هست که حسود بد مال شیطان است و حسود خوب مال خدا است
حسود بد نه آن را خراب کنی که توان نباشه
حسود خوب تلاش کن تا توهم داشته باشید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۱۷ ۱۴ بهمن ۱۴۰۱
چیز بی ربط به خدا نسبت نده
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۱۹ ۱۴ بهمن ۱۴۰۱
نه،داشتن دیگران چیزی از ما کم میکند و نه نداشتن دیگران چیزی به ما اضافه می کند پس چرا حسودی کنیم!!
Iran (Islamic Republic of)
Mfg
۰۹:۲۶ ۱۴ بهمن ۱۴۰۱
متاسفانه حسود زیاد داریم و حسودی نمی کنیم