رای الیوم بررسی کرد؛ ...
چراغ سبز اردوغان به پیوستن فنلاند و سوئد به ناتو در حالی با استقبال رسانه های وابسته به حزب حاکم ترکیه روبرو شد که از نگاه ناظران امور بین الملل، واقعیت به گونه دیگری است.
به گزارش خبرگزاری مهر، رای الیوم در مطلبی با اشاره به موافقت ترکیه با عضویت فنلاند و سوئد در ناتو آورده است: آیا فنلاند و سوئد با شروط اردوغان برای برداشتن وتوی خود برای پیوستن این دو به ناتو تن داده اند؟ واکنش روسها چگونه خواهد بود؟
رای الیوم می نویسد: رسانه های حامی حزب حاکم ترکیه از توافق اردوغان رئیس جمهور این کشور با فنلاند و سوئد در زمینه پیوستن این دو کشور به ناتو استقبال کردند و از آن به مثابه دستاورد سیاسی ملموس نام بردند و این در حالی است که رسانه های مخالف دولت ترکیه در قبال آن سکوت کردند.
این رسانه در ادامه آورده است: دولت ترکیه خواسته های زیادی از دو کشور فنلاند و سوئد داشت که از جمله آنها می توان به تحویل دادن ۳۳ عضو پ ک ک و یگانهای مدافع خلق اشاره کرد اما همه آنچه ترکیه به دست آورد، فقط تعهد این دو کشور برای عدم حمایت از گروههای معارض ترکیه یعنی پ ک ک و شبکه فتح الله گولن بود و هیچ اشاره ای به تحویل افراد مورد نظر آنکارا نشده است دولت ترکیه خواسته های زیادی از دو کشور فنلاند و سوئد داشت که از جمله آنها می توان به تحویل دادن ۳۳ عضو پ ک ک و یگانهای مدافع خلق اشاره کرد اما همه آنچه ترکیه به دست آورد، فقط تعهد این دو کشور برای عدم حمایت از گروههای معارض ترکیه یعنی پ ک ک و شبکه فتح الله گولن بود و هیچ اشاره ای به تحویل افراد مورد نظر آنکارا نشده است.
رای الیوم نوشت: وی پس از اینکه علیه پیوستن فنلاند و سوئد به ناتو موضع گرفت، در چشم طرفدارانش به عنوان یک قهرمان ظاهر شد اما این چند هفته بیشتر دوام نیاورد و به سرعت به فشارهای آمریکا و اروپا که حتی به درجه تهدید به کنار گذاشتن ترکیه از ناتو رسید، تن داد.
این رسانه گزارش داد: اینکه بکر بوزداغ وزیر دادگستری ترکیه گفته است که دولت ترکیه مجددا از سوئد و فنلاند خواهد خواست که ۳۳ فردی که آنکارا آنها را تروریست می داند، را تحویل بدهند مفهومش این است که در توافق سه جانبه، تحویل این افراد ذکر نشده است.
درباره موضع گیری روسها هم رای الیوم اعلام کرد: روسیه نگاه خوبی به موافقت ترکیه با پیوستن این دو کشور به ناتو ندارد.
رای الیوم می نویسد: اروپاییها در برابر به کارگیری برگه آوارگان به عنوان اهرم فشار علیه اروپا از سوی اردوغان، واکنشی قوی داشتند و آن کاهش همکاری اقتصادی با ترکیه و هدف قرار دادن لیر ترکیه بود. واشنگتن هم اعلام کرد که امتیازی به ترکیه در قبال چراغ سبز آنکارا برای پیوستن دو کشور فنلاند و سوئد به ناتو نداده است.اینکه درخواست ترکیه برای خرید اف ۱۶ به موافقت کنگره آمریکا مشروط شده است، مفهوم زیادی به همراه دارد زیرا کنگره یا بیشتر اعضای آن وتوی ترکیه در قبال عضویت فنلاند و سوئد به ناتو را باج خواهی دانسته و از سویی لابی ارمنی مخالف ترکیه در کنگره قوی است.
این رسانه درپایان نوشت: اردوغان سیاستمدار ماهری است که بیست سال در قدرت مانده است اما سیاست های کنونی آن از نگاه بسیاری از تحلیلگران ترک و اروپایی نتایج عکس داده است زیرا او متوجه تغییر شرایط جهانی به ویژه پس از جنگ اوکراین نیست و همچنان خواهان بازی با همه برگه هاست و حفظ روابط با روسیه و غرب است.