«برویم دستهجمعی یک هوایی بخوریم!»؛ همینکاری که ایرانیها همیشه مشتاقش هستند، پدران و اجدادشان هم دوستش داشتند. سیزدهبدر هم که هزاران سال بود روزِ همین کار بود و میرفتند و در دامان طبیعت دستهجمعی خوش میگذراندند؛ نوشِ جانشان! ...
همین دیروز|گروه تاریخ خبرگزاری فارس امین رحیمی: از مراسم سیزده بدر قدیم، گزارش ها و اطلاعاتی در تاریخ معاصر ایران وجود دارد، ولی از همه بهتر «عبدالله مستوفی» گزارش داده است از اجرای این آیین هزاران ساله ایرانی ها در اواخر دوره قاجار. او در کتاب «شرح زندگانی من» شرح مفصلی از مراسم نوروز ارائه می کند و ابتدای سخن پ ز هم می دهد که: «از ملل زنده و مرده عالم فقط نیاکان ما بوده اند که به این نکته طبیعی خلقت برخورده، نوروز را که واقعا روز نو و تازگی زندگی مخلوقات جاندار و بی جان زمین است عید ملی خود قرار داده اند.
بی جهت نیست که مرور ازمنه و دهور و تغییرات سیاسی و مذهبی و اجتماعی که در نزد سایر ملل عیدهای سابق را از بین برده و اعیاد جدیدی به جای آن برقرار کرده در عید ملی ما نتوانسته است تغییری بدهد و تاریخ جهان پیر از عهده تعیین تاریخی که این عید در نزد ایرانیان برقرار شده، عاجز است و ایرانیان امروز مثل ایرانی های چندهزار سال قبل... روز اول فروردین را که اولین روز اعتدال بهاری و یکسان شدن شب و روز... است، عید می گیرند».
آخر سخن نیز توصیفی دلنشین دارد از مراسم سیزده بدر که هرکسی بخواند دلش پر می کشد که برود دسته جمعی یک هوایی بخورد کنار آنهایی که دوستشان دارد و کنار دیگران و کنار مردم.
سماورهای کوچک، بقچه های خوراکی، آش رشته
به روایت مستوفی، آمادگی برای مراسم سیزده بدر از روز قبل شروع می شد و این طوری بود: «سیزدهم نوروز عید ورزش و تفرج بود. روز یا شب پیش، هرکسی به قدر وسع و لزوم تدارکی برای این روز می دید».
بعد هم طبیعت گردی مردم چنین آغاز می شد: «روز سیزده بدر از صبح این روز خانواده های شهری با سماورهای کوچک و بقچه بسته هایی که در آن خوراکی روزانه را بسته بودند، خیابان هایی را که به بیرون شهر می رفت، پر می کردند. دسته دیگر که سیزده بدر را فقط برای عصر گذاشته بودند از دو سه ساعت بعدازظهر به این خیابان ها روی می آوردند. از شهر که بیرون می رفتند هر دسته ای کنار نهر آب و سبزه زاری می نشستند. ناهار را زیر طاق آسمان و اگر چند درختی گیر آورده بودند در زیر سایه کم آن صرف می کردند. آجیل و شیرینی هم چه قبل از ناهار و چه بعد از ناهار داشتند، به علاوه عصر کاهو با سرکه یا سکنجبین یا سرکه شیره حکما باید بخورند.
بعضی از خانواده های نسبتا تواناتر رشته بریده و نخود و لوبیای پخته و اسفناج خردکرده شسته در دو سه کیسه و دوغ و کشک در یک کوزه و مقداری پیاز و روغن همراه برده و... آش رشته ای هم ضمیمه سایر خوراکی ها می کردند».
حقه بازی، پهلوان کچل، خیمه شب بازی
به گفته مستوفی کسی نبود که مراسم سیزده بدر را از دست بدهد و البته فقط یک دورهمی ساده نبود و مفصل و مفرح بود؛ «سماور آنها از صبح بار بود. شاید این روز یک دهم اهل شهر هم در شهر نمی ماند و اجمالا هر کسی تمکن بدنی داشت از این تفریح و تفرج خودداری نمی کرد. خانواده های اعیان اکثر به باغ های داخل یا خارج شهر می رفتند و در آنجا سیزده بدر را با تمام لوازم و جزئیات برگزار می کردند».
و این هم گزارش مستوفی از حواشی مفرح روز سیزدهم نوروز: «منظره بیرون شهر بسیار جالب بود، بچه ها و جوان ها و کامل مردها دسته دسته به بازی های ورزشی از قبیل الک دولک... مشغول بودند... میمون بازها و خرس بازها... هم می آمدند و با ده شاهی پنج شاهی اسباب سرگرمی می شدند. دسته های مطربی که تارزن و آوازه خوان هم داشتند زیاد بودند. طبق های آجیل و شیرینی و کاهو به حد فراوان بر روی چهارپایه های چوبی گذاشته شده و فروشندگان با توصیفات معموله خود مشتری می طلبیدند... بساط حقه بازی و پهلوان کچل و خیمه شب بازی هم این سر و آن سر پهن بود که وقتی مردم از ورزش خسته می شدند دور بساط این آقایان جمع شده خستگی در کنند و خود را برای بازی های ورزشی دیگر آماده نمایند.
مردمان اعیان هم در این روز به باغات بیرون می رفتند ولی آنها به ورزش نمی پرداختند. ورزش آنها همان سواری و رفتن تا باغ بیرون بود، با وجود این جوان های آنها الک دولک و توپ بازی را راه می انداختند».
سیزده بدر، سال دگر، خونه شوهر
توصیف مستوفی از مراسم سیزده بدر بسیار مفصل تر است اما حالا به عنوان ح سن ختام اشاره وی را به یک آیین مشهور ولی فراموش شده سیزده بدر بخوانیم که جالب و مفرح است: «در این روز دخترهای دم بخت برای پیداکردن شوهر به سبزه گره می زدند و معتقد بودند که تا سیزده آینده البته حاجت آنها روا خواهد شد، به شرط اینکه این ذکر را در حین انجام گره زنی گفته باشند: سیزده بدر، سال دگر، خونه شوهر، بچه به ب ر
ولی گره زدن سبزه اختصاص به این حاجت نداشت، زن ها برای نیت های دیگر ولو رفتن به زیارت کربلا و مشهد هم این کار را می کردند. وقت عصر، مراجعت مردم از زن و مرد و بچه و سواره و پیاده به خصوص در خیابان های نزدیک به دروازه ها که پر از جمعیت بود واقعا تماشا داشت».
امروز در تاریخ مناسبت های دیگری هم هست
امروز ۱۳ فروردین مصادف با ۲ آوریل میلادی و ۳۰ شعبان هجری قمری در تقویم تاریخ، مناسبت های دیگری هم دارد.
درگذشت «حسین بن محمد صالح خالدی» عالم مسلمان در سال ۱۲۰۰ قمری
رحلت حاجیه خانم «نصرت امین» بانوی فقیه و دانشمند در سال ۱۴۰۳ قمری
زادروز «هانس کریستین اندرسن» نویسنده مشهور دانمارکی در سال ۱۸۰۵ میلادی
درگذشت «ساموئل مورس» مخترع آمریکایی و مبدع تلگراف در سال ۱۸۷۲ میلادی
درگذشت «کاوه گلستان» عکاس خبری و مستندساز معاصر در سال ۱۳۸۲ شمسی
انتهای پیام/