توانایی مغز انسان برای سازگاری و تغییر معروف به نوروپلاستیسیته است. این پدیده مدت هاست که هم جامعه علمی و هم تصور عمومی را مجذوب خود کرده است.
به گزارش همشهری آنلاین به نقل از لایو ساینس: این مفهوم به ویژه زمانی که داستان های خارق العاده ای مثلا از افراد نابینا می شنویم که درحال رشد حواسی هستند که به آنها اجازه می دهد در یک اتاق به هم ریخته حرکت کنند، قابل لمس است. این روایت ها، تصویری بسیار انعطاف پذیر از مغز را ترسیم می کنند که قادر به سازماندهی مجدد چشمگیر برای جبران عملکردهای از دست رفته است.
در این مفهوم جذاب، مغز، در پاسخ به آسیب یا کمبود، مسیری برای استفاده از پتانسیل های دست نخورده خود باز می کند و برای دستیابی به قابلیت های جدید سیم کشی می کند و مناطق خود را برای دستیابی به عملکردهای جدید تغییر کاربری می دهد. مطالعات انجام شده نیز نشان می دهد سازگاری مغز با تغییرات و به چالش کشیدن برخی از مفاهیم رایج در مورد ظرفیت انعطاف پذیر آن، قانع کننده است.
این مطالعات اولیه، همراه با بسیاری دیگر که بر محرومیت حسی و آسیب های مغزی متمرکز شده اند، بر فرآیندی به نام نقشه برداری مجدد مغز تأکید می کند که در آن مغز می تواند یک ناحیه از خودرش را به عنوان مثال متعلق به انگشت یا چشم خاصی برای حمایت از انگشت یا چشم دیگری تخصیص دهد. در زمینه نابینایی، فرض بر این بود که قشر بینایی برای حمایت از افزایش توانایی های شنوایی، لمس و بویایی که اغلب توسط افراد نابینا بیشتر استفاده می شود، تغییر کاربری داده شده است.
این ایده فراتر از انطباق ساده یا انعطاف پذیری در یک ناحیه مغز است که به یک عملکرد خاص اختصاص داده شده است. این به معنای تغییر کاربری عمده مناطق مغز است. با این حال، تحقیقات داستان متفاوتی را نشان می دهد.
بیشتر بخوانید:
بیماری جدیدی که در چین منتشر شده است | مراقب کودکان باشیددانشمندان با توجه به ترکیبی از کنجکاوی و شک، ۱۰ نمونه از اساسی ترین نمونه های سازماندهی مجدد در زمینه علوم اعصاب را انتخاب و شواهد منتشر شده را از منظری تازه ارزیابی کردند. طبق استدلال آنها آنچه که اغلب در موارد توانبخشی موفق مشاهده می شود این نیست که مغز عملکردهای جدیدی را در مناطقی که قبلا نامرتبط بود ایجاد می کند، در عوض بیشتر در مورد استفاده از ظرفیت های پنهانی است که از بدو تولد وجود داشته است.
این تمایز بسیار مهم است چراکه نشان می دهد توانایی مغز برای انطباق با آسیب معمولا شامل فرمان دادن به مناطق عصبی جدید برای اهداف کاملا متفاوت نیست. توانایی مغز برای انطباق، اگرچه شگفت انگیز است اما با محدودیت های ذاتی محدود می شود. درک این موضوع به انسان کمک می کند در پس هر آسیب از تلاش برای بهبود دست بر ندارند.